Neighbours and citizens

In collaboration with: people from Gavlehov neighbourhood, 3 elementary schools: Stora Sätraskolan, Stigslunds skola and Prolympia

Location: Gävle, Sweden

Year: 2016

Concept: The idea is to look at the site of Gävlehov as a meeting place, not only for sport professionals and sport lovers coming from Gävle and the surroundings, but to mainly see the site as a (sub)urban binding element in a growing city process. Although Gävlehov seems like it is surrounded by woods and roads, it is obviously not located in an isolated location. Namely, it is situated in-between two relatively big neighbourhoods that together are home for about 16,000 people: Sätra and Stigslund. In this project I’m focusing on the idea of the “neighbour”, the role of the neighbour and the meeting between neighbours, using the Gavlehov ground as a meeting place. Between Sätra and Stigslund sits Gavlehov: a ‘courtyard’, a middle ground, where neighbours meet and discuss their issues. Such issues can be relevant not only for the city as a whole but also for the wider society today.

In the course of a year we (project team) have been meeting various people from Gavlehov neighbourhood. The 3 neighbouring elementary schools ( Stora Sätraskolan, Stigslunds skola and Prolympia) have been the most frequent discussion partner and the students participated at several workshops. Together we have been discussing the future of our society, and in reflection the future of this area. Therefore we are proposing few elements inserted into the landscape design of Gavlehov that we believe will be generating the future development of this area.

We are proposing the following interventions into the landscape design plan:
a. APPLE TREE ORCHARD
We are proposing to plant together 48 apple trees that will be taken care by the 3 neighbouring schools in cooperation with Gävle Kommun. The place will bring together the 3 schools at least once per year to create an event – picking up the apples and performing the processing of the fruit.
b. SAND PIT – BEACH VOLLEYBALL – ICE SKATING RING
We are proposing a huge sand pit that can be changed in the summer into a temporary beach valley ball and if possible in the winter into the ice skating ring. The place is designed as a meeting point for public of any age, race and social background. We would like to think of this place as a place for possibilities where one can play beach volleyball in he summer and ice skate in the winter.

Further suggestions: We would be happy to propose a covered – very simple construction for a GARDEN HOUSE on location G2 – pavilion location, however this depends on our budget. As well as we made just an indication for design of the BBQ place (e) that would formally related to the rest of the elements proposed.
c. GARDEN HOUSE – SKIING HOUSE – PARTY HOUSE
Since we could not get the FUTURO house to be place in Gavlehov we propose a simple pavilion type of structure to be placed on location G2 to provide a public roof as a shelter for people who goes skiing, in case of bed weather, as a storage space for the gardening actions etc. The Garden House has a roof, bench and storage space where we suggest plugs for electricity and water pipe. The Garden House is not a priority in our budget therefore we can only build it if there is money left for it from making the APPLE TREE ORCHARD and SAND PIT.
d. ENTRANCE to GAVLEHOV ARENA
(Again this element depends how much finances are left in our budget!). With the students from the 3 schools we were discussing the entrance to Arena and the ideas were mainly touching upon seating possibilities. Therefore we would propose a similar circular element – bench – platform as for the sand pit however smaller dimensions to be designed for this place. (The design plans will follow after the financial estimation of the priority elements: apple tree orchard and sand pit.)

Press text Inauguration october 20 2017

Konstnären bakom Gävles senaste offentliga verk: ”Jag vill främja gemenskap”

Apolonija Šušteršič heter konstnären bakom Sveriges senaste större offentliga verk, Grannar och medborgare, som invigs i Gävle den 20 oktober. Efter ett och ett halvt år är verket nu i mål. Verket kommer bland annat innehålla en äppelträdgård med frukt från juli till december, en rund beachvolley-plan som kan omvandlas till skridskobana på vintern och en bänk för möten i skuggan av tre träd med sammanflätad krona som ympats från det hotade rekordäppelträdet i staden, med världens största trädkrona. Liksom flera av hennes tidigare verk har det vuxit fram ur samtal och workshops med närboende.

När Gävle kommun 2014 beslöt att bygga en sportarena på en obebyggd plats lösgjordes via enprocentsregeln 2,7 miljoner kronor till ett nytt offentligt konstverk. Valet föll på den internationellt renommerade Apolonija Šušteršič, känd för sin samhällsorienterade konst. Vad det skulle bli visste ingen, inte ens hon själv. Verket fick titeln Grannar och medborgare. Den 20 oktober sker invigningen.  

– Vi inventerade och tog kontakt med olika föreningarna och organisationer i Sätra och Stigslund, två ganska olika stadsdelar. Men det visade sig att de flesta av föreningarna låg i Sätra. Då beslöt jag att istället vända mig till tre olika högstadieskolor i de två områdena. Tillsammans genomförde vi en mängd spännande experiment, där vi fantiserade om hur deras framtid kunde se ut. Det blev många samtal om deras drömmar, men också om fördomar mot människor som befinner sig bara några hundra meter bort, säger konstnären Apolonija Šušteršič.

Utgångspunkten var allmänningen vid Gavlehov, där plötsligt förbindelserna mellan stadsdelarna aktualiserades. Genom diskussionerna och händelseförloppet i omvärlden i kombination med de på förhand givna ekonomiska ramarna landade det i önskan om möjlighet att umgås utan krav på prestation. I samtal om elevernas visioner för Gavlehov efterfrågades förutom idrottsaktiviteter också passiviteter – en stor plats med sommar och strandliv önskades och en möjlighet för de tre skolorna att träffas.

– Det är klart att det här är ett väldigt annorlunda offentligt konstverk. Men det blev ju verkligen något och vi fick chansen att vara med och utforma den här platsen och det har varit otroligt roligt och lärorikt. Inte minst att elevernas idéer har tagits på så stort allvar och att vi inte bara har fått jobba ihop med en riktig konstnär utan även en pomolog, säger Johanna Lodin rektor för Stigslunds skola.

Vid invigningen kommer de tre rektorerna att läsa upp en överenskommelse där de förbinder sig att kontinuerligt samlas till en träff på platsen med eleverna.

Apolonija Šušteršič är född 1965 i Ljubljana men har sin doktorsexamen från Malmö Faculty of Fine and Performing Arts, Lund University. Hon driver en konst- och arkitektstudio i Oslo och i Ljubljana. På hennes meritlista står medverkan i en lång rad internationella projekt och utställningar.